Pozastavení vydávání a odkupování podílových listů na přelomu roku 2015/2016

01.12.2015

V souladu s návrhem Asociace pro kapitálový trh ČR na technickou přestávku, během které mohou členské společnosti přerušit stanovení aktuálních hodnot podílových listů a jejich uveřejňování, pozastavit vydávání a odkupování podílových listů, rozhodlo představenstvo Investiční kapitálové společnosti KB, a.s. dne 11. listopadu 2015 v 16h na svém řádném zasedání, o pozastavení vydávání a odkupování podílových listů v období od 31. prosince 2015 do 6. ledna 2016 včetně, tj. na 4 pracovní dny, a to v zájmu naplnění odborné péče při správě majetku fondů a v zájmu zachování rovných práv všech podílníků v období omezených aktivit spojených s přechodem do nového roku a nutných operací spojených s ukončením účetního období a nastavení systému do nového kalendářního období, a to zejména z těchto důvodů:

  1. Provedení komplexní kontroly a doplnění účetnictví fondů tak, aby byly všechny podklady pro uzavření účetního roku úplné.
  2. Prodloužení procesů úplného a konečného stanovení hodnot investičních nástrojů dne 31. prosince ve všech portfoliích fondů, neboť zejména v případě zahraničních podílových listů dochází běžně k dvoudennímu zpoždění zveřejňování cen s ohledem na typ investičních nástrojů a procesu oceňování.
  3. Zpracování účetní uzávěrky zahrnující výpočet hospodářského výsledku ve spolupráci s externím daňovým poradcem, včetně zajištění výpočtu daňově neuznatelných nákladů dle §25i Zákona 586/1993 Sb., na které navazuje ocenění podílových fondů a následná podrobnější kontrola depozitáře, u které zpravidla dochází z důvodů náročnějšího zpracování k časovým posunům.
  4. Provedení uzavření knih, provedení fixace portfolií fondů z důvodu způsobu danění, kdy je prováděno danění realizovaného i nerealizovaného zisku. Zavedení počátečních stavů pro oceňování v novém roce v oceňovacím a účetním systému je poměrně časově náročný proces (až 48 hodin), který znemožňuje provádět jakékoliv operace související s novým účetním obdobím.
  5. Podrobné kalkulace očekávané dividendy s rozhodným datem 1. ledna 2016 u fondu KB privátní správa aktiv 5D, schvalovacího procesu, kdy představenstvo Společnosti rozhoduje o výši vyplácené dividendy, a příprava výplaty schválené dividendy.
  6. Úprava a nastavení kontrolních systémů pro výpočet NAV fondů na nový kalendářní rok.


Posledním dnem, kdy budou přijímány pokyny k nákupu/odkupu podílových listů, které budou vypořádány před pozastavením, bude úterý 29. prosince 2015. Pokyny přijaté 30. prosince 2015 a 31. prosince 2015 budou vypořádány společně s pokyny přijatými v průběhu pozastavení za kurz ke čtvrtku 7. ledna 2016.

Společnost se rozhodla v období přechodu do nového roku jít raději cestou pozastavení vydávání a odkupování podílových listů, než například zachování obchodování i za cenu vyhlašování stejných cen podílových listů bez jejich faktického přecenění, neboť jsme přesvědčení, že je skutečným zájmem podílníků obchodovat za skutečné reálné tržní ceny podílových listů a vyhnout se riziku potenciálních spekulativních obchodů v případě zvýšené volatility trhů na přelomu roku.

Společnost přijímá taková opaření, aby v souladu s otevřenou politikou informování podala všem podílníkům včasné a dostatečné informace o způsobu a důvodech pozastavení a to zejména zveřejněním odpovídajících informací na webových stránkách společnosti a prostřednictvím distribuční sítě.


Pozastavení vydávání a odkupování se týká následujících fondů:

  • KB Peněžní trh, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Absolutních výnosů, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Dluhopisový, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • IKS Krátkodobých dluhopisů, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • IKS Dluhopisový PLUS, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • IKS Balancovaný - konzervativní, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • IKS Balancovaný - dynamický, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • IKS Akciový – Střední a východní Evropa, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Privátní správa aktiv 1, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Privátní správa aktiv 2, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Privátní správa aktiv 4, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Privátní správa aktiv 5D, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Konzervativní profil, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.,
  • KB Vyvážený profil, otevřený podílový fond Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.